SAĞLIK SİGORTASI

Sağlık Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar, Yaptırmak Gerekli midir?

Günümüzde çalışma hayatının getirdiği yorgunluk ve riskler, şehirlerdeki aktif ve hızlı yaşam ile bir araya gelince yaşanan sağlık problemleri giderek artıyor. Sağlık sigortası dendiğinde aslında ülkemizde akla ilk gelen hizmet, SGK tarafından sağlanan GSS (Genel Sağlık Sigortası) olsa da, aslında sigorta şirketleri birçok alternatif sunuyor. “Müşterilerin, paralarının karşılığını almak istemedikleri tek hizmet” olan sağlık sigortaları hakkında sizleri bilgilendirmek istedik. İsterseniz, öncelikle zorunlu sağlık sigortası olarak da bilinen GSS ile başlayalım.

SGK Genel Sağlık Sigortası Nedir?

Ülkemizde mevcut hükümet tarafından SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur’un bir araya getirilmesi ile oluşturulan SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu), 1 Ocak 2012 tarihi itibarıyla GSS (Genel Sağlık Sigortası) uygulamasına başladı. GSS’nin temel amacı ülke genelinde tüm vatandaşların temel sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesini sağlamak olarak özetlenebilir. Yani eskiden yalnızca çalışan bireylerin iş akdi ile oluşan zorunlu sigortaları varken, günümüzde bu hizmet tıpkı özel sağlık sigortası gibi işsiz de olsa herkesin prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanmasını sağlamaktadır.

GSS kapsamına dahilseniz, devletin sunduğu tüm sağlık imkanlarından ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz. Ayrıca “fark ödemesi” yaparak, yani devletin bir tedavi kalemi için belirlediği standart ücretin üzerindeki kısmı kendiniz ödeyerek özel sağlık kurumlarından da yararlanabilirsiniz. Örneğin bir göz muayenesi için SGK tarafından belirlenen standart ücret 26 TL ise, gittiğiniz özel hastanede göz muayenesi için 35 TL alınması durumunda 9 TL’yi ödemeniz gerekecektir. Bu uygulama ile de hem vatandaşların farklı kurumlar arasında seçim yapabilmelerini sağlamak, hem de devlet hastanelerindeki hasta yükünü azaltmak amaçlanmıştır. Ayrıca günümüzde birçok özel sağlık kurumu psikiyatri, diş, mammografi gibi değişik tedavi kalemleri için “fark ödemesi” istememektedir.

GSS’den yararlanabilmeniz için gereken koşullar, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nu ile belirlenmiştir.

Kısaca açıklamak gerekirse,

  • Herhangi bir kurumda sigortalı olarak çalışıyorsanız,
  • Serbest tüccar olarak isteğe bağlı sigorta yaptırdıysanız,
  • Size “bakmakla yükümlü” olan en az bir kişi GSS’ye dahilse,
  • Yeşil kart veya sığınma belgesi sahibiyseniz,
  • Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaysanız,

GSS’ye prim ödemesi yapmanız gerekmemektedir. Bunların dışında kalan gruplar için ilgili kanunu detaylı bir şekilde gözden geçirmenizi öneriyoruz. Ayrıca ilk grup için unutulmaması gereken bir nokta da, “sigortalı çalışma” ifadesinin tam zamanlı çalışanları kapsamasıdır. Yani yarı zamanlı (part-time) çalışanların zorunlu sağlık sigortası primlerinin bir kısmı şirketleri tarafından ödenmekte, geri kalanı içinse kişilerin ödemelerini tamamlamaları gerekmektedir.

Son olarak, her ne kadar bazı sıkıntılı durumlar ve problemler yaşanıyor olsa da, GSS’nin ülke genelinde başarılı biçimde uygulandığını söyleyebiliriz. Bu nedenle, mutlaka GSS kaydınızı yaptırmalı ve eksik primlerinizi tamamlamalısınız. Başlı başına ayrı bir konu olan GSS dosyasını burada kapatıp, sizlerle özel sağlık sigortaları ile ilgili temel bilgileri paylaşmak istiyoruz.

TOP